Project: modulebaan

Woensdag 11 mei 2022:

Inmiddels zijn we verhuisd naar onze nieuwe clubruimte in Delft aan de Abtswoudseweg 2. De afgelopen weken is er hard gewerkt om de spullen uit te pakken en de ruimte in te delen, en hebben we weer als vanouds een gezellige clubavond gehad.

Afgelopen maandag was iedereen weer lekker bezig met de hobby bezig. Arian met het maken van bomen, Martijn en Rick met verlichting aanbrengen in een SGM van Fleischmann, Wesley met een huisje van Holland Scale, Paul is bezig geweest met de plaat voor de testbaan Johan, Leo, Ben en Ron zijn bezig geweest met de module baan weer op poten te zetten.

Op woensd zijn Rick en Martijn verder gegaan met de sprinter te voorzien van binnenverlichting, Wesley heeft voor het eerst geprobeerd een boom van ijzerdraad te maken, Paul, Gerard en Ben zijn bezig geweest met de modulebaan en Johan is druk bezig geweest met stofzuigen (wat ook regelmatig bijgehouden moet worden).


Mee bouwen aan onze baan? Kom gerust op een van onze clubavonden een kijkje nemen om te zien of onze vereniging wat voor jou is
www.mscdelfland.nl

Woensdag 16 maart:

Vanavond een gezellige maar productieve clubavond met een klein groepje.
Ben is verder gegaan met de testbaan, Arian is verder gegaan met het maken van bomen van de baan, Gerard is bezig geweest met een huisje van Holland Scale in elkaar te zetten en Rick is samen Wesley bezig geweest om de rails grotendeels op de baan neer te leggen, zodat er op de open dag (26 maart a.s.) een duidelijk beeld is hoe het gaat worden, en we langzaam kunnen beginnen met een laagje kurk onder de rails te leggen en dan de rails definitief vast te leggen.

Maandag 14 maart:

Vanavond weer een gezellige clubavond gehad, de oom van Johannes heeft het doek gesponsord zodat we, zodra de modulebaan klaar is ook een mooi afgewerkt doek om onze baan kunnen hangen!
Verder zijn Johannes en ik bezig geweest met het verder uitzoeken van enkele tijdschriften die we dubbel hebben voor de verkoop tafel op 26 maart, Martijn en Rick zijn verder gegaan met de gedoneerde huisjes verder uit te zoeken en herstellen waar nodig, Ben is verder gegaan met de testbaan, Arian was weer van de groenvoorziening, en Paul was met allerlei elektronica bezig om te testen.
Woensdag is onze volgende clubavond van 19.00 tot 22.00. En 26 maart van 10.00 tot 16.00 doen wij mee aan de NMF Landelijke Modelspoor Dagen (zie flyer).

Woensdag 3 maart:

Ook vanavond is er weer hard gewerkt op de club aan o.a. de donatie van Ray die we afgelopen maandag hebben opgehaald. Hiervoor moesten nog wat planken opgehangen worden om ze kwijt te kunnen.
Ook Leo van Rutten was vanavond aanwezig en mogen we verwelkomen als nieuw lid van MSC Delfland, we hopen dan ook dat hij veel plezier zal hebben bij onze vereniging.

Maandag 28 februari hebben we wederom een donatie gekregen van Ray Venderbos, deze keer een ontzettend grote donatie (auto vol), waar we natuurlijk erg blij mee zijn. De komende tijd hebben we tijdens de clubavonden weer van alles te doen. Deze maandagavond bestond dan ook uit het uitzoeken en sorteren van deze donatie.

Maandag 21 februari 2022 hebben we weer een gezellige clubavond gehad, en een nieuw lid mogen verwelkomen. We begonnen met koffie en gebak, aangezien onze voorzitter Paul de dag ervoor 2 jaar getrouwd was, we wensen hem en zijn vrouw natuurlijk nog vele jaren erbij.
Verder is er weer het een en ander aan XPS platen gelijmd op de modulebaan, er is druk gewerkt aan de testbaan (zie hiervoor Project: 2-rail & 3-rail combineren), de groenvoorziening heeft weer hard gewerkt, en er is weer gewerkt aan de ECOS centrale. Tevens hebben we ook weer een mooie donatie mogen ontvangen aan auto’s in schaal 1:87 die later een mooi plaatsje gaan krijgen op de baan. Woensdagavond zijn we er weer vanaf 19:00 uur! Interesse om eens een kijkje te komen nemen, en misschien zelfs wel lid te worden? Kom vrijblijvend eens langs in Zoetermeer. Laat het ons weten via: mscdelfland@hotmail.com of stuur een PB.

Op maandag 31 januari 2022 weer een productieve avond gehad! Er is verder gegaan met het maken van bomen, verder gegaan met het programmeren van de Ecos, het koppelen van de modulebakken, het op de juiste plaats zetten in de clubruimte van de modulebakken, wat schilderwerk aan modulebakken, en er is weer een hoekbak in elkaar gezet. 

29 januari 2022,

Vandaag waren er ook weer activiteiten op de club, Wesley is bezig geweest met de eerste twee hoekbakken te maken, deze zijn klaar om te plamuren en dan geverfd te worden, nog twee gaan. Paul is bezig geweest met wat beveiliging in het gebouw. Ondertussen kreeg Wesley ook nog een foto door gestuurd van Wim van Houts die een proefmodel aan het maken is van de Nederlandse bovenleidingsmasten voor onze baan, wat er al super uit ziet! 

26 januari 2022,

Vanavond weer een gezellige en productieve clubavond gehad.
Voor we naar de clubruimte gingen, hebben we eerst 12 bouwdoosjes opgehaald die gedoneerd zijn aan de vereniging door een machinist uit Den Haag, helaas is zijn vader pas overleden, en hij en zijn moeder vond onze vereniging een mooi doel voor deze huisjes, waar we natuurlijk erg dankbaar voor zijn.
Arian is verder gegaan met het maken van bomen voor de eerste keer (dus veel proberen), Martijn is verder gegaan met het digitaliseren van treinen, Peter en Gerard zijn bezig geweest met het voorbereiden van de koppelingen van de modulebakken, Ronny is bezig geweest met wat aanpassingen aan modulebakken en heeft samen met Wesley nog wat werkzaamheden w.b.t. de clubruimte gedaan. Johan is verder gegaan met de Ecos programmeren en later op de avond kwam Paul nog even langs.

19 januari 2022,

Ook vanavond is er gewerkt op de club, Arian is bezig geweest met bomen maken, Martijn met het digitaliseren van treinen, Ben, Ronny en ik met wat nodige dingen in de clubruimte zelf, en verder is Ronny nog druk bezig geweest met een tang om het pak gevulde koeken kleiner te maken zodat deze in de koektrommel paste.
Al met al een gezellige avond!

Na een lockdown van weer een aantal weken in Nederland, hadden we op 17 januari 2022 weer onze eerste clubavond.
Het was weer een gezellige avond, Arian was overdag al bezig met de eerste bomen te maken voor de clubbaan, Martijn was druk bezig met het digitaliseren van enkele treinen, Ben, Paul, Johan, Ron en Wesley waren bezig met het aanbrengen van de stelpootjes onder de modulebakken.

Op 8 en 10 december zijn de modulebakken voorzien van 2 lagen verf.

Op 1 december zijn de 1e bakken verder afgewerkt, zo zijn de gaten die er in de platen zaten dicht gemaakt en de laatste poten onder de bakken gezet.

Op 30 november is er begonnen met het bouwen van de 1e modulebakken

Op 24 november is er begonnen met het zagen van het hout wat we al hadden opgeslagen voor de modulebakken.

21-11-2021
Inmiddels hebben we onze eigen clubruimte, waardoor er natuurlijk het en een ander gewijzigd moet worden aan bestaande ideeën aangezien
de ruimte wat kleiner is. Ondanks dit heeft onze secretaris Wesley toch weer een mooi plan weten neer te zetten met nog diverse uitbreidings-
mogelijkheden in de toekomst. Binnenkort zal dit in een van de vergaderingen besproken worden om te bespreken wat de indeling exact gaat
worden, of er nog wijzigingen komen in het sporenplan e.d.

10-11-2021

Bestuurslid Gerard kwam in een oude railhobby een sporenplan tegen voor een grensstation, ook hier is Wesley mee aan de slag gegaan en heeft
dit sporenplan wat uitgebreid maar gebaseerd op het origineel met extra een “tuin” waar de leden hun treinen kunnen wisellen, de keerlussen
komen aan de beide uiteinden onderaan. Als basis zijn weer de standaard maten 120×60 gebruikt, evt. kan er nog voor gekozen worden om nog extra
(smalle)bakken te maken voor het station voor de scenery zoals stationsplein, parkeerplaats, bushaltes en evt. tramhalte.

Het aangepaste plan
Het originele plan uit de Railhobby

Datum: 09-11-2021

Inmiddels heeft Wesley een basisplan ontworpen om mee te beginnen, met dit basisplan, bestaande uit 4 modulebakken met een klein station, 2 keerlussen en evt 4 modulebakken voor een opstelterrein waar de leden de trein kunnen opzetten vanuit de verpakking of weer van de baan afhalen kan er in ieder geval wat inkomsten gegenereerd worden door hiermee naar evenementen te gaan.

Datum: 07-11-2021

Tijdens de eerste vergaderingen waren ideeën geopperd om een grensstation te maken. Hiermee kan je aan de ene kant Nederland en aan de andere kant Duitsland/België toepassen en dus bijvoorbeeld ook met bergen gaan werken.

Het voorstel is om met 4 tot 6 rechte bakken te beginnen met 2 keerlussen en eventueel een fiddle yard. Met dit gebouwde deel kun je al naar beurzen gaan en wat inkomsten genereren. Daarna kan er verder ontwikkeld en ontworpen gaan worden om te bouwen aan een station en andere dingen zoals een containeroverslag of een museumlijn.

Tijdens het bouwen zullen we rekening moeten houden met het plan om zowel 2-rail als 3-rail door elkaar te kunnen gaan rijden. Dit zal vooral tot uitdrukking komen in het implementeren van relais om de spanning op de juiste manier op de baan aan te bieden. Dit zal per baanvak en per wissel of wisselstraat moeten plaatsvinden om later ieder stukje van de baan, afhankelijk van het type materieel, correct te voeden.

Een eerste opzet van een banenplan is door Wesley opgezet.

Gebaseerd op station Bad Bentheim

Ook heeft Wesley een 2e ontwerp gemaakt voor het grensstation.

Gebaseerd op station Emmerich